Najczęstsze pytania dotyczące jednorazowych opakowań dla gastronomii – rozwiewamy wątpliwości!

Opakowania jednorazowe dla gastronomii - ekologiczne opakowania na wynos

Na temat opakowań na wynos napisaliśmy już niejeden artykuł, ponieważ temat ten jest bardzo popularny, a nowoczesne rozwiązania dostępne na rynku w tym zakresie są bez wątpienia warte uwagi. Jak to jednak często bywa, stale narasta również ilość pytań i wątpliwości, dlatego dziś chcemy na nie odpowiedzieć.

1. Czy jednorazowe opakowania są odporne na wilgoć oraz tłuszcz?

Będąc właścicielem lokalu gastronomicznego i myśląc o wprowadzeniu możliwości zamawiania posiłków na wynos, nic dziwnego, że możesz mieć pewne obawy. Najtrudniejszym do przetransportowania daniem są oczywiście zupy, ale czy na pewno? Z pomocą jakościowych opakowań na wynos z pewnością dotrą one w idealnym stanie do klientów. Obecnie w produkcji pojemników na płynne potrawy stosuje się specjalne powłoki nieprzemakające, które nie dość, że są ekologiczne, to jeszcze zapobiegają przeciekaniu. Nie trzeba martwić się również o nieestetyczne ślady tłuszczu, ponieważ nie ma w tym przypadku mowy o takim problemie.

2. Czy ekologiczne opakowania na wynos nie są znacznie droższe od tych klasycznych?

Ta kwestia jest złożona, ponieważ trzeba patrzeć na nią, biorąc pod uwagę różne czynniki. Przede wszystkim już na starcie należy podkreślić, że jeśli chodzi o ekologiczne opakowania na wynos, to są one zazwyczaj znacznie estetyczniejsze, niż te plastikowe opcje. 
 
Co więcej, rośnie świadomość w zakresie dbania o planetę, dlatego decydując się na zakup biodegradowalnych pojemników, wspierasz również tę inicjatywę, ukazując to swoim odbiorcom. Takie rozwiązania ze względu na coraz większą popularność nie są drogie (często można dostać je w podobnych cenach, co te plastikowe), a niosą za sobą wymienione, dodatkowe korzyści.

3. Czy dostępność do ekologicznych opakowań do zamówień na wynos jest mniejsza, niż tych plastikowych?

Chociaż może jeszcze nie tak dawno można było tak sądzić, obecnie sporo hurtowni decyduje się na wprowadzenie do swojego asortymentu takiego rozwiązania. Otóż wynika to przede wszystkim z tego, że powstało naprawdę wiele trendów, promujących ochronę środowiska, a co za tym idzie, zwiększył się popyt na tego rodzaju pojemniki.
 
Tego typu produkty najlepiej jest zamawiać online, ponieważ wtedy najłatwiej jest trafnie określić, czego konkretnie wymaga specyfika Twojego biznesu, a co więcej, możesz liczyć najczęściej na atrakcyjne rabaty, jeśli złożysz duże zamówienie.

4. Czy istnieje możliwość personalizacji jednorazowych opakowań dla lokali gastronomicznych?

Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, że inwestycja w estetyczne i solidne opakowania, które dodatkowo będą posiadały nadruk z logo firmy, to świetna możliwość promocji. Cóż… warto zdecydować się nawet na takie małe kroki, ponieważ często nawet pozornie niewielkie zmiany przekładają się na szerzenie świadomości o Twojej restauracji pośród mieszkańców niedalekich okolic (którzy mogą stać się klientami). W profesjonalnych hurtowniach, takich jak na przykład Cantino.pl, istnieje możliwość zamówienia personalizowanych opakowań jednorazowych dla gastronomii, a więc naprawdę warto rozważyć taką opcję! 
 
Oto 4 z najczęściej zadawanych pytań, na jakie zdarza nam się regularnie natrafiać – doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że wątpliwości zapewne jest więcej, ale nie starczyłoby nam czasu na to, aby rozwiać wszystkie. W razie jakichkolwiek wątpliwości serdecznie zapraszamy na naszą stronę. 

Eko360.pl - podpowiemy Ci, jak żyć ekologicznie na co dzień. Wyjaśnimy, jak znaleźć ekologiczne zamienniki rzeczy codziennego użytku. Rozwiejemy Twoje wątpliwości na temat ekologicznej żywności. Doradzimy, jak założyć i prowadzić dom ekologiczny.
Do góry