Strona główna » EKOżywność » Jak rozpoznać naturalny miód?
Jak rozpoznać naturalny miód?
Miód to słodki i pyszny produkt pszczeli, ceniony za swoje właściwości zdrowotne i smakowe. Niestety, na rynku dostępnych jest także wiele produktów podrabianych lub miodów niskiej jakości, dlatego ważne jest, aby umieć rozpoznać naturalny miód. Postaramy się pokrótce podać kilka wskazówek, które pomogą Ci w identyfikacji naturalnego miodu i ostrzegą Cię przed zakupem nic niewartych podróbek.
Czym charakteryzuje się prawdziwy miód pszczeli?
Naturalny miód pszczeli jest gęsty i lepki, a po wlaniu do jakiegoś pojemnika powoli spływa w dół, tworząc charakterystyczną „miodową nitkę”. Sztuczny miód jest zwykle rzadszy i bardziej płynny. Prawdziwy miód z czasem krystalizuje, co jest naturalnym procesem. Krystalizacja może być drobna lub gruboziarnista i zależy od rodzaju miodu. Sztuczny miód zazwyczaj nie krystalizuje. Jeżeli więc wyjmujesz z szafki słoik, w którym przez kilka miesięcy nic się nie zmieniło, możesz mieć pewność, że nie jest to prawdziwy miód wysokiej jakości.
To, co odróżnia prawdziwy pszczeli produkt od podróbek, to jego wyjątkowy smak i zapach. Naturalny miód ma bogaty i złożony smak, który może się różnić w zależności od rodzaju kwiatów, z których pszczoły zebrały nektar. Możesz poczuć w nim nuty kwiatowe lub owocowe, a w przypadku miodu gryczanego lekką goryczkę. Natomiast miód sztuczny ma zazwyczaj płaski i dosyć mdły smak – wyczujesz w nim głównie cukier. Warto zwrócić uwagę także na zapach – miody naturalne pięknie pachną, natomiast podróbki często są w ogóle pozbawione zapachu.
Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy?
Miód odróżnia się od sztucznych produktów także swoimi właściwościami fizykochemicznymi, które można sprawdzić. Pierwszą rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę, jest jego waga. Miód jest bardzo gęsty, a przez to ciężki. Litrowy słoik miodu może ważyć od 1380 do nawet 1450 gramów. Jeżeli znajdziesz słoik tej objętości, który waży zdecydowanie mniej, możesz podejrzewać, że nie będzie w nim prawdziwego miodu.
Bardzo prostym sposobem na sprawdzenie prawdziwości miodu jest dodanie łyżeczki miodu do szklanki z ciepłą wodą. Produkt naturalny opadnie na dno i będzie rozpuszczał się powoli, natomiast miód sztuczny rozpuści się właściwie natychmiast, dodatkowo podróbki często wytwarzają gęstą pianę podczas mieszania. Mało kto o tym wie, ale prawdziwy miód całkiem dobrze się pali. Zanurz zapałkę w miodzie i spróbuję ją podpalić, jeżeli Ci się nie uda, to oznacza, że niestety kupiłeś podróbkę.
Dodatkowo warto również sprawdzić etykietę miodu. Na etykiecie naturalnego miodu powinny być podane informacje o jego pochodzeniu, dacie zbioru i gatunku miodu. Najlepiej kupować miód ze sprawdzonych źródeł takich jak na przykład Pasieka Dutkowiak. Miody dostępne w supermarketach często mieszane są z syropem cukrowym i innymi sztucznymi dodatkami. Kupując naturalny miód, nie tylko wspierasz lokalnych pszczelarzy, ale również zadbasz o swoje zdrowie i wyjątkowe smakowe doznania, których nie zastąpią sztucznie wytwarzane mieszanki.