Strona główna » EKOżywność » Jajka ekologiczne – dlaczego warto je jeść
Jajka ekologiczne – dlaczego warto je jeść
Kury są zwierzętami bardzo wrażliwymi. Odpowiednia hodowla przekłada się na ich dobrostan, ale także na smak i właściwości jaj. Najbardziej optymalne warunki dla kur daje wolny wybieg, a dobrej jakości certyfikowana pasza gwarantuje wysoką zawartość składników odżywczych w jajkach. Dlatego jeśli zależy Ci na własnym zdrowiu i ma dla Ciebie znaczenie los zwierząt, szukaj oznaczenia „0”, które oznacza certyfikowane jajka ekologiczne.
Ekologiczna hodowla kur
Chyba nikt nie ma wątpliwości, że chów klatkowy jest okupiony cierpieniem kur, które nie mogą realizować swoich naturalnych zachowań. Żyją stłoczone na małej przestrzeni, bez możliwości wyjścia i rozprostowania skrzydeł, mogą też doznawać różnych urazów.
Podstawą ekologicznej hodowli jest natomiast umożliwienie kurom realizowania wszystkich swoich potrzeb, a także zapewnienie im odpowiedniej ekologicznej karmy zawierającej niezbędne im składniki odżywcze. To właśnie pokarm stanowi podstawową różnicę między hodowlą kur z wolnego wybiegu a hodowlą BIO. Istnieją ściśle określone zasady, którymi należy kierować się w żywieniu – dieta kury powinna składać się w przeważającej części ze zbóż, zawierać źródła pełnowartościowego białka oraz rośliny zielone i warzywa, które są pełne witamin i soli mineralnych. Niektórzy hodowcy dodają również do paszy algi morskie, żeby składane jaja były bogatsze w bardzo ważne dla nas kwasy omega-3. Zabronione jest używanie składników GMO.
Dla wielu osób duże znaczenie ma w jakich warunkach przebywają kury. Jeśli należysz do miłośników zwierząt, a chcesz jeść jajka, koniecznie zainteresuj się hodowlą ekologiczną. Nioski, które tam mieszkają muszą mieć zapewniony wybieg na świeżym powietrzu, dzięki czemu znajdują się w naturalnych dla nich warunkach, mogą też swobodnie grzebać w ziemi i pobierać w ten sposób pokarm, co jest jednym z ich ulubionych zajęć. Kury na wybiegu mogą także urządzać sobie kąpiele w piasku.
Kury kochają towarzystwo, jednak potrzebują również przestrzeni tylko dla siebie. W gospodarstwie ekologicznym na jeden metr może przypadać tylko 6 kur, każda z nich ma również zapewnioną odpowiednią ilość miejsca na grzędzie. Dawniej te zwierzęta często przebywały na drzewach, dlatego możliwość ułożenia się wysoko w czasie odpoczynku ma dla nich duże znaczenie.
Co w przypadku, gdy kury zachorują? Hodowane w dobrych warunkach i odpowiednio żywione zwierzęta rzadko zapadają na choroby, a duża przestrzeń utrudnia rozprzestrzenianie się bakterii i wirusów. Gdy jest to konieczne, najczęściej używa się delikatnych, ziołowych środków, zabronione jest profilaktyczne stosowanie antybiotyków. W przypadku poważniejszych chorób można sięgnąć po odpowiednie leki, jednak jaja od chorej kury nie są przeznaczone na sprzedaż.
Przeczytaj: Rolnictwo ekologiczne – jak produkowana jest żywność eko
Jak rozpoznać jaja ekologiczne w sklepie?
Jajka pochodzące z hodowli ekologicznej łatwo rozpoznać. Każde jajko jest oznaczone cyfrą „0”, a na opakowaniu znaleźć można unijny znak żywności BIO – charakterystyczny liść złożony z gwiazdek umieszczony na zielonym tle, a pod nim numer certyfikatu. Choć nie brakuje prób oszustwa, każdego producenta można bez trudu sprawdzić na stronie internetowej wystawcy certyfikatu. Znajdziesz tam również informację do kiedy jest on ważny, gospodarstwa muszą bowiem nieustannie je odnawiać i przechodzić odpowiednie kontrole. Zazwyczaj cena jajek „0” jest dość wysoka, jednak zdecydowanie warto w nie zainwestować, mając na uwadze swoje zdrowie oraz dobrostan zwierząt.
Czy jaja „od rolnika” są ekologiczne?
Jaja „0” i te z wolnego wybiegu lub „od rolnika” to nie pojęcia tożsame. Certyfikat ekologiczny oznacza, że zostały spełnione wszystkie niezbędne warunki jego uzyskania i że kury mają zapewnione odpowiednie warunki bytowe oraz paszę. W przypadku jajek „1”, czyli z wolnego wybiegu kury mogą być karmione w dowolny sposób. Przekłada się to na wartość odżywczą jaja – najwyższej jakości pożywienie, które spożywają kury z hodowli ekologicznej sprawia, że jajko będzie zdrowsze.
Z pewnością widziałeś wielokrotnie jajka sprzedawane bez pieczątek i certyfikatów, tak zwane „wiejskie jaja”. Wiele osób uważa, że są one najlepsze, ponieważ kojarzą się z najbardziej naturalną hodowlą. Niestety, popyt na zdrową, naturalną żywność sprawia, że wiele osób usiłuje oszukiwać. Coraz częściej zdarza się, że sprzedawana w ten sposób żywność jest złej jakości, w rzeczywistości może pochodzić z chowu klatkowego lub nawet być odrzutem (na przykład pochodzić od chorych kur karmionych paszą z antybiotykami), w tym przypadku zaalarmować powinna zbyt niska cena.
Kupując jaja niewiadomego pochodzenia, które nie są w żaden sposób oznakowane, nie wiesz jakie były warunki hodowli, czym żywiono kury i czy jaja były odpowiednio przechowywane. Tymczasem są to sprawy kluczowe, złe warunki higieniczno-sanitarne mogą wiązać się z potencjalnymi chorobami takimi jak salmonella, lekarstwa przenikają do jaj, a zła pasza przekłada się na niską zawartość składników odżywczych. Być może znasz osobiście rolnika, który zajmuje się hodowlą kur i masz do niego zaufanie, jednak nawet jeśli tak jest, sprzedawanych przez niego jaj nie można oficjalnie nazwać ekologicznymi, jeśli nie posiadają certyfikatu.
Przeczytaj: Mleko ekologiczne – dlaczego warto je pić
Jaja ekologiczne – zdrowie i smak
Certyfikowane jaja „0” to najzdrowszy wybór. Odpowiednia ekologiczna pasza zaspokaja wszystkie potrzeby żywieniowe kur, co bezpośrednio przekłada się na zawartość składników odżywczych w składanych przez nie jajach. Pokarm przeznaczony dla niosek powinien zawierać wszystkie niezbędne im witaminy i sole mineralne, a także pełnowartościowe białko (zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których kura nie wytwarza w organizmie). Rodzaj paszy ma największy wpływ na składniki odżywcze obecne w jajach. Wygląd zależy między innymi od zawartości kukurydzy w diecie kur, nadaje ona bowiem żółtku piękny, złoty kolor (może ona jednak stanowić maksymalnie 35% wśród innych zbóż, żeby zapewnić wystarczającą różnorodność).
Karma i sposób hodowli mają również ogromny wpływ na smak. Jeśli miałeś okazję jeść jaja ekologiczne, z pewnością wiesz o co chodzi – są wyjątkowo delikatne i kremowe. Niektórzy mówią, że tak właśnie smakuje prawdziwe, wiejskie jajko, przywołując z pamięci dzieciństwo spędzane u dziadków poza miastem.
Przeczytaj również: Żywność ekologiczna – wszystko, co warto wiedzieć