Mleko ekologiczne – dlaczego warto je pić

Mleko ekologiczne - dlaczego warto je pić

Lubisz mleko, a jednocześnie nie jest Ci obojętny los zwierząt? Wybieraj mleko z kontrolowanych gospodarstw ekologicznych. Tam liczą się aspekty związane ze zdrowiem i ogólnym dobrostanem krów, a zarazem gospodarze przykładają dużą wagę do uzyskania mleka o najwyższych walorach smakowych i odżywczych. Dobre mleko jest źródłem białka, wapnia, witamin i kwasów omega-3, dlatego jest bardzo wartościowym elementem diety. Trzeba jednak wiedzieć jak wybrać to, które będzie najzdrowsze – mleko ekologiczne.

Czym różni się hodowla ekologiczna od konwencjonalnej?

Hodowla krów może wyglądać bardzo różnie. Niestety bardzo często wiąże się z cierpieniem tych pięknych zwierząt. Choć w reklamach produkowanego masowo mleka często możesz zobaczyć zadowolone krowy na pięknym, zielonym pastwisku, rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej. W dużych przetwórniach liczy się wyłącznie zysk, a dobro zwierząt jest na ostatnim miejscu. Wiele krów nigdy nie ogląda słońca ani trawy i spędza swoje życie w ciemnych, zatłoczonych oborach.

Żeby otrzymać certyfikat ekologiczny, gospodarstwo musi spełniać szereg warunków, które przekładają się na szczęśliwsze życie krów, a także zdrowszy dla człowieka produkt końcowy, czyli mleko ekologiczne. Zastanawiasz się jakie dokładnie są to zasady? Pierwsze, co przychodzi na myśl, to dostęp do trawy i świeżego powietrza. To luksus, na który nie mogą liczyć mleczne krowy z hodowli konwencjonalnej. Bardzo istotne są także aspekty zdrowotne, krowom z gospodarstwa ekologicznego nie podaje się hormonów wzrostu, nie można także profilaktycznie podawać im leków czy antybiotyków. Przede wszystkim dba się o profilaktykę, czyli zapewnienie odpowiednich warunków sanitarnych, przestrzeń niezbędną do życia, a także zdrową dietę.

Hodowla ekologiczna wiąże się między innymi z odpowiednim nawożeniem pastwisk, wykluczone są pestycydy i sztuczne środki ochrony roślin, stosuje się natomiast naturalny obornik. W okresach gdy nie ma dostępu do świeżej trawy i innych zielonych roślin, podaje się krowom wyłącznie paszę ekologiczną, która jest najkorzystniejsza dla ich zdrowia.

Przeczytaj: Rolnictwo ekologiczne – jak produkowana jest żywność eko

Mleko od szczęśliwych krów?

Niektórzy traktują prześmiewczo określenie „mleko od szczęśliwych krów”, kojarząc je na przykład z eksperymentalnym włączaniem zwierzętom muzyki klasycznej. Tymczasem na dobrostan krów składa się wiele czynników. Przede wszystkim potrzebują one możliwości swobodnego wypasania się na pastwisku, towarzystwa innych przedstawicieli swojego gatunku, a także odpowiedniej paszy i troski gospodarza o aspekty zdrowotne.

Jeśli ma dla Ciebie znaczenie los tych zwierząt, wybieraj mleko ekologiczne, które pochodzi od rolników, którzy przykładają dużą wagę do samopoczucia krów. Zazwyczaj w mniejszych gospodarstwach są one traktowane indywidualnie i otacza się je odpowiednią troską. W Polsce mamy spory wybór rolników, którzy zajmują się produkcją mleka ekologicznego, w wielu przypadkach istnieje nawet możliwość pojechania na miejsce hodowli i przyjrzenia się jak to wygląda w rzeczywistości. Być może uda Ci się skorzystać z okazji i wybrać w takie miejsce? Jedno jest pewne – szczęśliwa, zdrowsza krowa wytwarza dużo bardziej wartościowe i smaczniejsze mleko.

Jak rozpoznać mleko ekologiczne?

Mleko ekologiczne może być zapakowane w butelkę lub Tetra Pak. Rozpoznać je można po certyfikacie ekologicznym obowiązującym w całej Unii Europejskiej, czyli charakterystycznym listku złożonym z gwiazdek, znajdującym się na zielonym tle. Pod spodem powinien znajdować się numer certyfikatu, który w każdej chwili możesz sprawdzić wchodząc na stronę internetową wydawcy certyfikatu. Dlaczego to ważne, by mleko posiadało taki znaczek? Prężny rozwój trendu „eko” prowadzi do znacznie większej dostępności żywności ekologicznej, jednak z drugiej strony wiąże się często z nadużyciami ze strony producentów. Na rynku nie brakuje produktów, które jedynie podszywają się pod mleko ekologiczne. Oczywiście możliwy jest zakup mleka „prosto od krowy” od zaprzyjaźnionego rolnika, jednak trzeba mieć świadomość, że nie będziemy wiedzieli jaką paszą były żywione krowy, a przede wszystkim czy zachowane zostały odpowiednie warunki sanitarne.

Mleko pasteryzowane i UHT

Jeśli myślisz, że mleko pasteryzowane, a zwłaszcza mleko UHT jest pozbawione wartości, bardzo się mylisz. Często można spotkać się z takim mitem, który niewiele ma wspólnego z rzeczywistością. Mleko, które nie zostało poddane żadnej obróbce cieplnej może zawierać bakterie, które są szczególnie groźne dla kobiet w ciąży (chodzi o Listeria monocytogenes). Choć w mleku UHT pod wpływem sterylizacji jest nieco mniej niektórych witamin, niezmienna pozostaje zawartość białka, tłuszczów i wapnia. Jego zaletą jest natomiast czystość mikrobiologiczna i dłuższy czas przechowywania. Pod wpływem pasteryzacji natomiast dochodzi do mniejszych strat witamin, a produkt końcowy również powinien być wolny od bakterii, dlatego mleko ekologiczne pasteryzowane wydaje się być najzdrowszym wyborem. Bez względu na to jaką decyzję podejmiesz w czasie zakupów, pamiętaj, żeby sięgać po produkty wyłącznie godnych zaufania rolników, którzy nie boją się poddawać regularnym kontrolom.

Przeczytaj: Jajka ekologiczne – dlaczego warto je jeść

Smak, wygląd i wartości odżywcze mleka ekologicznego

Na pewno nie będzie dla Ciebie zaskoczeniem stwierdzenie, że mleko od zdrowszych krów jest również dużo korzystniejsze dla zdrowia człowieka. Dlatego sięgając po mleko ekologiczne masz pewność, że dokonujesz wyboru najkorzystniejszego nie tylko z punktu widzenia dobrostanu zwierząt, ale także przyczyniasz się do poprawy funkcjonowania własnego organizmu. Pełnowartościowa żywność ekologiczna to najlepsze, co możesz mu zafundować. Dobrze odżywione krowy produkują mleko bogatsze w składniki odżywcze, szczególnie istotne różnice są widoczne w ilości kwasów omega-3, których w zachodniej diecie zwykle brakuje. Nie mniej istotna jest także możliwość uniknięcia niepotrzebnych pestycydów, które występują w mleku z konwencjonalnej hodowli.

A co z walorami kulinarnymi? Wiele osób potwierdza to, czego możemy się domyślać – mleko ekologiczne zdecydowanie wyróżnia się pełniejszym smakiem i zachęcającym zapachem, dlatego chętnie sięgają po nie dzieci i dorośli. Podobnie rzecz ma się w przypadku innych ekologicznych produktów nabiałowych, obecnie kupić można doskonałe certyfikowane sery, masła, jogurty czy kefiry, które wytwarza się na bazie mleka ekologicznego, a ich skład jest w pełni naturalny. Warto po nie sięgać, żeby wzbogacić dietę w wapń, białko i witaminy, a także żeby wspomóc układ pokarmowy naturalnymi kulturami bakterii.

Przeczytaj również: Żywność ekologiczna – wszystko, co warto wiedzieć

Eko360.pl - podpowiemy Ci, jak żyć ekologicznie na co dzień. Wyjaśnimy, jak znaleźć ekologiczne zamienniki rzeczy codziennego użytku. Rozwiejemy Twoje wątpliwości na temat ekologicznej żywności. Doradzimy, jak założyć i prowadzić dom ekologiczny.
Do góry