Strona główna » EKOżywność » Miód ekologiczny – jak powstaje i czym się wyróżnia?
Miód ekologiczny – jak powstaje i czym się wyróżnia?

Miód to jeden z najcenniejszych darów ofiarowanych przez samą naturę. Wytwór pracowitych pszczół słynie z licznych walorów smakowych i prozdrowotnych. Okazuje się jednak, że miód miodowi nierówny. Na jakość i smak pszczelich produktów duży wpływ mają warunki panujące w pasiece. Właśnie dlatego warto spróbować miodu ekologicznego. Wyjaśniamy, czym różni się od konwencjonalnego i jak rozpoznać go na sklepowych półkach.
Co to oznacza, że miód jest ekologiczny?
Co kryje się pod nazwą „miód ekologiczny”? Miód ekologiczny to produkt wytworzony zgodnie ze standardami produkcji ekologicznej. Podobnie jak inne bioprodukty wytwarzany jest w czystym otoczeniu, w sposób przyjazny dla środowiska, z poszanowaniem dla dobrostanu zwierząt, przy użyciu naturalnych środków i procesów.
Wytwarzanie ekomiodu odbywa się w pasiekach posiadających certyfikat ekologiczny, wydawany przez odpowiednią jednostkę certyfikującą.
Do prowadzenia ekologicznej produkcji niezbędne jest spełnienie rygorystycznych wymagań w zakresie: lokalizacji pasieki, doboru ras pszczelich, warunków produkcji, dokarmiania pszczół, stosowanych materiałów, ochrony pszczół przed chorobami i szkodnikami, przetwarzania i przechowywania produktów pszczelich. Aby miód mógł zostać uznany za ekologiczny, pasieka musi być prowadzona zgodnie ze standardami rolnictwa ekologicznego przez co najmniej 12 miesięcy.
Czym różni się miód ekologiczny od konwencjonalnego?
Zastanawiasz się, czym miód ekologiczny różni się od standardowego? Przecież miód powszechnie uznawany jest za produkt naturalny i zdrowy. W rzeczywistości duża część produktów dostępnych w sklepach ma niewiele wspólnego ze zdrowiem prosto z natury.
Tanie i popularne produkty określane jako „mieszanki miodów pochodzących z państw członkowskich i spoza UE” bazują głównie na wątpliwej jakości chińskich miodach. Produkty tego typu mogą zawierać pozostałości antybiotyków czy chemicznych środków ochrony roślin. Proces produkcji takich miodów powoduje, że są one pozbawione walorów smakowych i zdrowotnych. Dodatkowo zdarza się, że miody konwencjonalne są sztucznie udoskonalane lub dosładzane.
W odróżnieniu od produktów konwencjonalnych miód ekologiczny pochodzi z nieskażonych terenów, nie zawiera pozostałości chemicznych środków ani sztucznych ulepszaczy i konserwantów. Wszystko to przekłada się na jego walory prozdrowotne i smakowe. Dodatkowo pewność co do jego jakości i pochodzenia dają jednostki certyfikujące, które kontrolują cały proces produkcji.
Jakie wymogi musi spełniać pasieka ekologiczna?
Prowadzenie pasieki ekologicznej musi odbywać się według ściśle wyznaczonych zasad. Do najważniejszych z nich należą:

- usytuowanie pasieki na terenie, gdzie nieprzekroczone są dopuszczalne normy zanieczyszczeń wody, gleby i powietrza,
- zachowanie odpowiedniej odległości między pasieką a wysypiskiem lub spalarnią śmieci, ruchliwymi drogami i autostradami,
- zapewnienie pszczołom w promieniu 3 km dzikiej roślinności, roślin uprawianych metodami ekologicznymi lub roślin uprawianych w sposób mający niewielki wpływ na środowisko,
- wybór ras pszczół przystosowanych do lokalnych warunków, odpornych na choroby ze szczególnym uwzględnieniem ras europejskich (np. środkowoeuropejskiej, kraińskiej),
- używanie wosku wolnego od środków roztoczobójczych,
- wymiana całego wosku w pasiece na wosk ekologiczny,
- używanie uli z naturalnych materiałów (drewna, słomy, trzciny),
- niestosowanie syntetycznych repelentów podczas pozyskiwania miodu,
- niepozyskiwanie miodu z plastrów zawierających czerwie,
- niestosowanie syntetycznych dodatków i GMO,
- pozostawianie pszczołom zapasu miodu i pyłku wystarczających do przetrwania zimy,
- dokarmiania pszczół wyłącznie produktami ekologicznym (miodem, syropem cukrowym lub cukrem),
- niestosowanie antybiotyków,
- wykorzystywanie w celach profilaktycznych i leczniczych wyłącznie leków ziołowych i homeopatycznych oraz preparatów na bazie kwasów organicznych i olejków,
- stosowanie do dezynfekcji środków fizycznych,
- nieużywanie w przetwórstwie substancji dodatkowych,
- wirowanie miodu w pasiece ekologicznej, w pracowni spełniającej odpowiednie wymogi weterynaryjne i higieniczne.
Przeczytaj: Jak ratować pszczoły (i dlaczego warto to robić)
Po czym poznać miód ekologiczny i gdzie go kupić?
Miód ekologiczny, podobnie jak inne bioprodukty, można łatwo rozpoznać po unijnym logo żywności ekologicznej (biały listek z gwiazdek na zielonym tle). Tylko takie oznaczenie daje Ci gwarancję, że kupujesz produkt wytworzony metodami ekologicznymi. Ekologiczne wyroby pszczele opatrzone są też określeniami: „eko” „bio” lub „organic”. Na etykiecie produktu powinny znajdować się ponadto: numer jednostki certyfikującej, nazwisko pszczelarza, adres pasieki lub nazwa firmy produkującej miód oraz informacja o ekologicznym sposobie produkcji.
Ze względu na stale rosnące zainteresowanie produktami ekologicznymi miody BIO są coraz szerzej dostępne. Kupisz je już nie tylko na biobazarach czy w sklepach ze zdrową żywnością, ale nawet w supermarketach i sklepach osiedlowych. Dobrym pomysłem jest też zakup produktów bezpośrednio u pszczelarza. Warto poszukać pasieki ekologicznej znajdującej się w okolicy. W Polsce wciąż należą one jednak do rzadkości. Jeśli w Twojej okolicy miód ekologiczny jest trudno dostępny, możesz wygodnie nabyć go w sklepach internetowych.
Zalety miodu ekologicznego
Specyficzny sposób produkcji sprawia, że miód ekologiczny to z pewnością produkt warty uwagi, wyróżniający się szczególnymi walorami prozdrowotnymi i smakowymi.

Ekologiczne miody odznaczają się wyższą zawartością niektórych flawonoidów i przeciwutleniaczy w porównaniu z miodami konwencjonalnymi. Zawierają więcej takich substancji jak mirycetyna czy luteolina. Są też pozbawione potencjalnie szkodliwych dodatków i zanieczyszczeń, dzięki czemu uznaje się je za w pełni bezpieczne dla zdrowia. Możesz po nie sięgnąć, nawet jeśli jesteś wrażliwy na jakość pożywienia lub masz szczególne potrzeby żywieniowe. Ekologiczne produkty pszczele to z reguły także dobre rozwiązanie dla alergików.
Miód ekologiczny może zapewnić Ci wyjątkowe wrażenia smakowe. Wielu konsumentów ceni go za wyrazisty aromat i głęboki smak. Zwykle pozytywnie oceniane są jego walory sensoryczne, takie jak barwa czy konsystencja.
Miody ekologiczne, podobnie jak konwencjonalne, dostępne są w wielu rodzajach. Bez problemu dopasujesz je więc do swoich upodobań smakowych i potrzeb zdrowotnych.
Wybór miodu ekologicznego niesie korzyści nie tylko dla samych konsumentów, ale również dla środowiska naturalnego. Postępująca degradacja środowiska i chemizacja rolnictwa doprowadziły do kumulowania się toksyn w organizmach owadów i ich masowego wymierania. Kupując miód ekologiczny, przyczyniasz się do rozwoju produkcji przyjaznej dla pszczół i ich ochrony.
Uwielbiasz słodkości, ale zależy Ci na zdrowiu? Chcesz wesprzeć pracowite pszczoły? Ekologiczny miód to słodka pokusa, której możesz ulec bez żadnych wyrzutów sumienia.
Przeczytaj również: Pieczywo ekologiczne – jak powstaje i po czym je rozpoznać?