Wina ekologiczne – czym różnią się od win konwencjonalnych?

Wina ekologiczne - czym różnią się od win konwencjonalnych?

Żywność ekologiczna staje się coraz popularniejsza, klienci poszukują certyfikowanych alternatyw, które wyróżniają się jakością. Dla wielu osób bardzo istotne są również aspekty związane z wpływem produkcji na przyrodę. To dlatego coraz częściej sięgamy w sklepie po wytwarzane naturalnymi metodami wino i doceniamy jego zalety. Co dokładnie oznacza termin wina ekologiczne? Dowiedz się jakie warunki musi spełniać wino, by zasłużyć na to miano, jak powstaje taki produkt i w jaki sposób rozpoznać go na półce.

Czym są wina ekologiczne?

Żeby wino mogło otrzymać certyfikat, musi być spełniony szereg warunków, a jego producent musi przejść całą procedurę weryfikacji, która potwierdza, że sprostał wszystkim wymaganiom. Niezbędne warunki mogą się nieco różnić w zależności od kraju i obowiązującego w nim prawa, jednak główne założenia są bardzo podobne. Żeby móc nazywać swoje produkty mianem win ekologicznych, producent musi stosować wyłącznie owoce pochodzące z upraw organicznych. Zastanawiasz się co to dokładnie oznacza? W takiej uprawie zabronione jest stosowanie syntetycznych środków ochrony roślin oraz nawozów, dozwolone są natomiast naturalne sposoby, które odstraszają szkodniki oraz mobilizują rośliny do wzrostu. Badana jest również gleba, która oczyszcza się stopniowo, dlatego jeśli producent zamierza zmienić typ uprawy z konwencjonalnej na ekologiczną, cała procedura może mu zająć nawet kilka lat.

Ponieważ proces powstawania win ekologicznych jest złożony, ściśle określone są również możliwości dostępne producentowi na dalszym etapie produkcji. Dozwolone jest używanie siarczynów, jednak zazwyczaj występują one w mniejszej ilości, niż w winach konwencjonalnych. Istnieją również produkty, do których producenci nie dodają ich wcale, jednak powinieneś wiedzieć, że każde wino zawiera pewną ich ilość. Dwutlenek siarki jest produkowany przez drożdże w procesie fermentacji, która jest nieodłącznym elementem powstawania każdego wina. To dlatego na etykiecie nie znajdziesz informacji, która mówiłaby o tym, że produkt jest wolny od siarczynów, a jedynie że został wytworzony bez ich dodatku. W produkcji ekologicznej nie można również używać sztucznych drożdży i innych syntetycznych dodatków, które stosuje się często w przemyśle winiarskim.

Rodzaje wina – naturalne, organiczne, biodynamiczne

Jeśli kiedykolwiek próbowałeś zgłębić temat wina ekologicznego, być może w pewnym momencie zagubiłeś się w gąszczu nazw. Spotkać się można z określeniami takimi jak: wina ekologiczne, organiczne, BIO, naturalne, biodynamiczne, ze zrównoważonej produkcji. Czy wszystkie one oznaczają to samo? Zdecydowanie nie.

Wina naturalne nie posiadają certyfikatu, jest to określenie, które można stosować właściwie dowolnie, ze względu na to, że jest jedynie umowne. Założeniem producentów, którzy produkują takie wina jest oddanie naturze władzy nad całym procesem, co w ich przekonaniu prowadzi do powstania najlepszego wina o prawdziwym, głębokim smaku. Z tego powodu nie kontrolują temperatury fermentacji, nie dodają do wina dodatkowych substancji i w miarę możliwości nie ingerują w naturalny wzrost roślin.

Wina ekologiczne, organiczne oraz BIO to synonimy. Oznaczają produkt, który posiada certyfikat gwarantujący, że producent przeszedł cały proces weryfikacji i jest na bieżąco poddawany kontrolom. Owoce używane do wyrobu takiego wina pochodzą wyłącznie z uprawy ekologicznej i zabronione jest używane syntetycznych dodatków. Jeśli są to wina z terenu Unii Europejskiej rozpoznasz je po charakterystycznym liściu złożonym z gwiazdek, umieszczonym na zielonym tle.

Wina biodynamiczne powstają z owoców pochodzących z uprawy biologiczno-dynamicznej, którą niektórzy nazywają „wyższym stopniem” uprawy ekologicznej. Kieruje się ona tymi samymi zasadami, co uprawa organiczna, jednak dodatkowo rolnicy zwracają uwagę na fazy księżyca i naturalny cykl natury, a całe gospodarstwo traktują jako jeden organizm, którego elementy muszą się wzajemnie wspierać, osiągając harmonię. Wina biodynamiczne wyróżniają się na półce sklepowej certyfikatem Demeter w kolorze pomarańczowym.

Dodatkowo spotkać się można z winami, posiadającymi certyfikat ograniczenia emisji CO2. Na aspekty związane z klimatem wielu z nas zwraca coraz większą uwagę. Istnieją również wina ze zrównoważonej produkcji, co odnosi się do całego procesu ich powstawania, z uwzględnieniem środowiska naturalnego, pracy ludzi, bioróżnorodności, pakowania i transportu. W niektórych częściach świata istnieją konkretne certyfikaty, które potwierdzają zrównoważoną produkcję.

Smak win ekologicznych

Z pewnością dobrze wiesz jak bardzo potrafią różnić się między sobą poszczególne wina. Być może to jeden z powodów, dla których wielu z nas tak bardzo je ceni, każdy może znaleźć idealną butelkę, dopasowaną do okazji, posiłku i indywidualnych preferencji. Sama produkcja ekologiczna nie wpływa bardzo na smak, jedynie mniejsza ilość siarczynów może mieć znaczenie dla osób o wyjątkowej wrażliwości.

Istnieje wiele rodzajów win ekologicznych, znaleźć można wśród nich wina czerwone, białe i różowe, wytrawne, półsłodkie czy musujące. W sklepach z żywnością BIO dostępne są niekiedy również wina ekologiczne owocowe, na przykład z dzikiej róży, aronii, czarnej porzeczki, a nawet jarzębiny. Jeśli jesteś wielbicielem takich smaków, być może przypadną Ci do gustu.

Czy wina ekologiczne muszą być droższe?

Na cenę wina ma wpływ wiele czynników, między innymi to na jaką skalę i w jaki sposób uprawiane są owoce, sposób butelkowania, długość leżakowania, a także jak i na jakie odległości się je przewozi. Uprawa ekologiczna może podnieść ostateczną cenę, między innymi ze względu na niższą wydajność plonów, związaną z unikaniem sztucznych nawozów i dbałością o bioróżnorodność. Wina ekologiczne mogą, ale nie muszą być droższe od win konwencjonalnych.

Wpływ na środowisko naturalne

Jeśli ważne są dla Ciebie kwestie związane z troską o środowisko naturalne, koniecznie zwróć uwagę na szeroką ofertę win ekologicznych. Uprawa owoców BIO jest dużo bardziej korzystna dla przyrody, zyskują na niej rośliny, gleba i woda, które nie są zanieczyszczane sztucznymi nawozami i pestycydami. Dbałość o naturalny proces produkcji minimalizuje negatywny wpływ na środowisko. Z tą świadomością delektowanie się kieliszkiem ekologicznego wina może być dla Ciebie jeszcze przyjemniejsze, niż zwykle.

Przeczytaj również: Rolnictwo ekologiczne – jak produkowana jest żywność eko

Eko360.pl - podpowiemy Ci, jak żyć ekologicznie na co dzień. Wyjaśnimy, jak znaleźć ekologiczne zamienniki rzeczy codziennego użytku. Rozwiejemy Twoje wątpliwości na temat ekologicznej żywności. Doradzimy, jak założyć i prowadzić dom ekologiczny.
Do góry